Вибір породи собак


Протягом століть собак виводили спеціально для певних цілей: одних - як сторожів або пастухів, інших - для полювання, третіх - просто тому, що вони мило виглядали і були хорошими компаньйонами. З'явилися собаки всіх форм і розмірів.
Такі основні риси, як гавкіт, характерна картина сну або способи комунікації, об'єднують усіх собак, проте поведінка собак різних порід неоднакова.
Саме поведінкові особливості лежать в основі вибору собаки, хоча до собак однієї і тієї ж породи в різних країнах пред'являють кілька різні вимоги при оцінці їх поведінкових і фізичних якостей. Обумовлено це різними генофондами, а також особливою увагою, яку приділяли тим чи іншим рисам породи в ході селекції.
Цікаво, що чим далі відстає фізичний тип собаки від вихідного вовчого типу, тим менше залишається характерних сигналів (таких, як поза підпорядкування), використовуваних собаками при спілкуванні один з одним.
ВІДПОВІДНІСТЬ МІЖ ВЛАСНИКОМ СОБАКИ І ЇЇ ПОРОДОЮ
При виборі собаки, відповідно до свого способу життя, необхідно брати до уваги певні чинники. Ймовірно, варто звернути увагу на такі особливості породи, як реактивність (швидкість і інтенсивність реакції у відповідь на подразники), агресивність (ворожу чи руйнівну поведінку), «щенячество» (грайливість і готовність підкорятися) і мисливський інстинкт (вроджена тяга до полювання).
РЕАКТИВНІСТЬ. У собак з високою реактивністю - сильна тяга охороняти свою територію. Вони можуть часто гавкати, вимагати уваги і потребують великих і постійних фізичних навантажень і постійному стимулюванні.
АГРЕСИВНІСТЬ. Собаки агресивних порід можуть бути ідеальними сторожами або охоронцями, однак схильні до домінування і не дуже придатні в якості сімейних, особливо коли їх агресивність спрямована на людей.
«Щенячество». Такі собаки часто виявляються надзвичайно залежними від господарів, через що їх не можна залишати одних на довгий час. Добре підходять для життя в сім'ї.
МИСЛИВСЬКИЙ ІНСТИНКТ. Собаки з сильно розвиненим мисливським інстинктом будуть ганятися за дрібними тваринами, в тому числі домашніми, і можуть їх загризти. У деяких випадках, як уже говорилося вище, така поведінка може бути направленою і на дітей.
Важливо пам'ятати, що не кожна собака виявляється типовим представником своєї породи. При виборі цуценяти потрібної вам породи дуже важливо, щоб вам сподобалися його батьки. Крім того, відвідайте цуценят кілька разів, поспостерігайте за ними і лише після цього зробіть свій вибір.

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використайте звичайний текст.
    Погано           Добре